Verloop aanmelding en behandeling

Aanmelden

Op het moment dat u last heeft van psychische klachten is het belangrijk om langs uw huisarts te gaan. Afhankelijk van uw klachten zal er een verwijzing worden gemaakt voor de basis of specialistische ggz. Aan de hand van de verwijzing kunt u zich bij ons aanmelden. Dit kan als u een papieren verwijsbrief heeft via onze website, maar kan ook door de huisarts de verwijzing gelijk online naar ons te laten sturen. Op basis van de aanmelding of de ontvangen verwijsbrief sturen wij een intakepakketje. In dit pakketje zitten onze algemene voorwaarden waarin veel informatie over de behandeling staat beschreven. Daarnaast vragen we je om een vragenlijst in te vullen. Als we deze papieren retour hebben ontvangen komt u op onze wachtlijst te staan. Hoe lang u ongeveer moet wachten vindt u hier. Gedurende de wachttijd kunt u al wel bij ons terecht voor leefstijl coaching. Daarnaast kunt u gebruik maken van zelfhulp websites of apps. Wij hebben goede ervaringen met de VGZ Mindfullness App, checkjezelf.be en mentaalvitaal.nl

Intakegesprek

Als u bijna aan de beurt bent bellen we u om een intakegesprek te plannen. Tijdens dit gesprek vragen we u om een identiteitsbewijs mee te nemen. Wij zijn wettelijk verplicht een ID check uit te voeren.

Tijdens de eerste twee gesprekken gaan we met u in gesprek over de klachten, wat er in de omgeving speelt, hoe u daar mee omgaat en of u weet waar de klachten vandaan komen. Daarnaast geven we uitleg over hoe de behandeling werkt. Samen met de behandelaar wordt vervolgens besproken welke doelen u wilt behalen, welke behandelinterventies passend zijn en welke het beste bij u past. We spreken ook af welk deel van de behandeling op locatie plaats vindt en welk deel eventueel online. Voor de online behandeling kunnen we videobellen maar ook gebruik maken van online modules waar u zelf mee aan de slag kan. De gemaakte afspraken zetten we in een behandelplan. Als u wilt kunnen hier familie of vrienden bij worden betrokken. Deze gesprekken duren ongeveer een uur.

Na deze gesprekken maken wij een intakeverslag en sturen uw huisarts een brief. Als u niet wilt dat we contact hebben met uw huisarts kunt u dit aangeven.

Behandeling

Na de intakegesprekken komt u nogmaals op een wachtlijst, de behandelwachtlijst. Na ongeveer twee weken wordt u gebeld door een behandelaar die de behandelinterventie kan toepassen die is opgenomen in het behandelplan. Op basis van het behandelplan wordt de behandeling nu verder uitgevoerd. Na een aantal sessies zullen we dit evalueren, na hoeveel sessies dit precies is hangt af van uw behandelvorm. Tijdens dit gesprek wordt besproken in hoeverre de behandeldoelen behaald zijn en of er een aanpassing nodig is.

Afronding

Tijdens het laatste gesprek evalueren we het behandelplan nogmaals. We kijken of alle doelen nu behaald zijn en wat er nodig is om terugval te voorkomen. In veel gevallen kunt u daarvoor dezelfde websites en apps gebruiken als gedurende de wachttijd voor de behandeling.

Na afronding van de behandeling krijgt u van ons nog een mail om een vragenlijst in te vullen over uw ervaringen tijdens de behandeling.


Wilt u een behandeling volgen?

Inschrijven